вівторок, 7 лютого 2017 р.

День безпеки в Інтернеті



Ця міжнародна календарна подія виникла за сприянням організації Insafe починаючи з 2004 року. Воно відзначається щорічно у другий день другого тижня лютого.
Метою Дня безпеки в Інтернеті є поширення знань про безпечне, відповідальне і позитивне використання цифрових технологій для дітей та молоді.

Ця подія дозволяє зробити акцент на позитивному використанні технологій і вивчити роль, яку ми всі граємо в цілях сприяння створенню кращого і більш безпечної онлайн-спільноти. Воно служить закликом для молодих людей, батьків, вихователів, вчителів, соціальних працівників, співробітників правоохоронних органів, підприємств, політиків і широких верств суспільства, щоб об’єднатися з метою сприяння та створення найбільш позитивного і кращого інтернету.
 ПОРАДИ З 
ІНТЕРНЕТ-БЕЗПЕКИ

Якщо вашій дитині від 5-7 років
 У дошкільному віці найважливішою потребою дитини є спілкування, завдяки якому вона засвоює соціальний досвід. Стосунки з дорослими та однолітками формують особистість. Спілкування відіграє важливу роль у житті дитини, адже саме так вона набуває досвід співпраці, взаєморозуміння і формує повагу до інших людей.
Потреба в зовнішніх враженнях
сприяє розвитку пізнавальних здібностей та уяви. Діти цього віку намагаються виявляти самостійність і розширювати знання про оточуючий світ. Задаючи нескінченні питання, дитина, перш за все, хоче чути відповіді на них. Неуважне ставлення з боку дорослих може стати причиною появи впертості, неслухання і негативізму. Тому якщо ви не хочете, щоб важливу інформацію дитина дізналася з неперевірених джерел
(у тому числі, з Інтернету), приділяйте більше уваги своїй дитині.
Провідною діяльністю дошкільників є гра. Саме тому діти дуже люблять грати, зокрема, в комп’ютерні ігри. Незважаючи на користь ігор, особливо розвивальних та навчальних, слід пам’ятати, що частка розважальних ігор у житті дитини не повинна превалювати, оскільки це може викликати нерівномірність розвитку, затримку формування готовності до навчання і навіть спричинити комп’ютерну залежність.
У дошкільному віці дитина засвоює правила поведінки і вчиться оцінювати власні вчинки та дії оточуючих крізь призму моральних норм, що формуються у спілкуванні з дорослими. Саме цей період є найважливішим для навчання правилам поведінки і безпеки в Мережі. При цьому слід пам’ятати, що, незважаючи на знання певних правил, діти можуть порушувати їх, тому необхідність батьківського контролю для дітей молодшого віку дуже висока.
Маленькі діти повинні виходити в Інтернет лише під наглядом дорослих ще й тому, що їм потрібна допомога в навігації під час пошуку сайтів і при спілкуванні.
Для підвищення он-лайн безпеки Вашої дитини:
• створіть список вибраного з адресами перевірених сайтів.
• навчіть дитину правилам конфіденційності і поведінки в Мережі.
• Роз’ясніть дитині те, для чого і як правильно створювати ніки. Придумайте разом з дитиною нік, у якому не міститься особиста інформація про неї, і безпечний пароль.
• Розкажіть дитині, що в Мережі люди можуть видавати себе за кого завгодно, тому слід ставитися обережно до нових віртуальних знайомих і в жодному разі не повідомляти їм будь-яку особисту інформацію.
• використовуйте пошукові сервіси, призначені спеціально для дітей.
• створіть спеціальне робоче середовище для дитини з обмеженим списком дозволених сайтів.
• використовуйте спеціальне сучасне програмне забезпечення для контролю ресурсів, що відвідує ваша дитина.
• користуйтесь програмами батьківського контролю.
• користуйтесь інформаційними фільтрами.
• використовуйте засоби блокування небажаного контенту.
• Застосовуйте функції блокування вікон, що вспливають.
• виключіть можливість використання дитиною служб миттєвого обміну повідомленнями, електронної пошти та чатів.
• не дозволяйте дитині користуватися голосовими службами для взаємодії з товаришами по мережевим іграм.
• навчайте дитину відрізняти правду від брехні.
• Проявляйте зацікавленість до віртуального життя дитини і не ігнорируйте запитання, що вона ставить. якщо не знаєте відповідей на якісь запитання, можете спільно пошукати їх в Інтернеті.
• Хваліть дитину, якщо вона чинить правильно, і спокійно роз’яснюйте, що потрібно робити і
як себе вести, якщо вона помиляється.
• довірливі стосунки дозволять вам вжити своєчасних заходів у випадку виникнення ситуації, що загрожує безпеці вашої дитини.



Немає коментарів:

Дописати коментар