неділю, 21 січня 2018 р.

Міжнародний день обіймів



За вже сформованою традицією це незвичайне свято відзначається переважно в молодіжному та студентському середовищі. Саме там воно і зародилося. Колись, ще в 70-х роках минулого століття в середовищі західної молоді виникла дивна ініціатива. Вона була викликана загальними віяннями і тенденціями тих, абсолютно приголомшливих років. Це був якийсь протест на постійно зростаючу напруженість і своєрідна відповідь, яку не просто помітили, а й котра була почута, була підтримана і поширилася по всьому світу.
Прості і дружні обійми, позбавлені всякої двозначності здатні підбадьорити і підтримати, сприяти гарному настрою і внести якийсь спокій у буденну суєту, яка наповнена не тільки нескінченними турботами, але і всілякими тривогами. Це своєрідний спосіб психологічної підтримки, який визнаний навіть в строгому науковому середовищі. Користь від таких доброзичливих жестів інколи буває досить істотна.
Обійми міцніше: 4 причини обіймати дитину якомога частіше
Скільки разів на день ви обіймаєте свою дитину? Психологи кажуть, що мінімум це потрібно робити 7 раз в день.
У новонароджених ще не сформований процес терморегуляції, тому їх тіло не може самостійно справлятися із літньою спекою. Педіатри кажуть, що часті мамині обійми здатні нормалізувати температуру тіла малюка. І це перша корисна причина частих обіймів.
Які ще 3 причин обіймати дитину частіше?
У сучасному світі часом на це не вистачає часу, але обійми можна запланувати. А чому б і ні? Користь неймовірна.
Обійми вчать розрізняти емоції
Це дивно, але мамин дотик стимулює мозковий центр, який відповідає за обробку емоцій і прийняття рішень. Це важливо, адже коли дитина стикається із тими чи іншими емоціями, їй важливо правильно їх визначити: злість або радість, гнів або туга і т.д. Мало того, що малюк їх визначає, а ще правильно на них реагує.
Розвивають інтелект дитини
Коли вас обіймають, що ви відчуваєте? Перше - відчуття захищеності. Те ж саме відбувається і з малюком: його обняли, тепер він у безпеці, тепер у нього є підтримка, тому він сміливо може пізнавати світ, робити для себе нові відкриття, вчитися на своїх помилках, а для чогось страшного завжди є обійми.
Часті обійми вчать довіряти
Нове дослідження із Загальнонаціональної дитячої лікарні в Огайо ще раз підтвердило важливість обіймів. Вчені спостерігали 125 дітей, які народилися передчасно, і тих, хто народився у строк. Малюки по-різному реагували на дотики мами: у недоношених дітей і тих, хто піддавався болючим медичним процедурам, була більш виражена реакція на дотик - була знижена відповідь на дотики. Це означає, що обійми для дітей - це рівень довіри. Через них вони вчаться довіряти. Що робити батькам? Завжди бути поруч. Недоношеному малюку трохи складніше пізнавати світ, але буде легше, якщо поруч із його інкубатором буде сидіти мама або тато торкатися його, обіймати або просто розмовляти з ним.
Обійми формують стійкість до стресів
Якщо з самого дитинства дитина знаходиться у ласці і любові, у неї формується стійкість до стресів. У дорослому житті це може стати в нагоді. Уміння правильно реагувати на ту чи іншу ситуацію, не піддаватися занепокоєнню і мислити тверезо - це все заслуга обіймів у дитинстві.
До речі, такими ж цінними будуть і татові обійми.

Немає коментарів:

Дописати коментар